De tuin

Informatiebord Heemtuin De educatieve tuin is aangelegd in 1983. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het IVN in 2006 is de tuin omgedoopt in ‘Educatieve Tuin Gerard Stout’, vernoemd naar de oprichter.

De tuin bestaat uit twee gedeelten. Het eerste gedeelte bestaat uit een voorbeeld van een oude oeverwal met hooiweide, een historisch landschap.  De tuin heeft een door een oeverwal begrensde waterpartij, zoals vroeger aan de Oude Rijn. Achter de oeverwal is de hooiweide. Het landschap loopt van nat naar droog en van voedselrijk naar voedselarm. Het tweede gedeelte bestaat uit de centrale cirkel met keukenkruiden, het leuke namenhoekje, de vlinder- en de geneeskrachtige planten met daaromheen akkertjes met granen, stinsen en oude gewassen.

Wiedende vrijwilligerDe tuin wordt onderhouden door vrijwilligers. Schoffelen, wieden, zaaien, spitten, snoeien en zagen zijn de wekelijkse terugkerende taken. Maar ook de bankjes en de insectenmuur zijn het resultaat van hun inzet. Zin om mee te helpen? Kijk op de pagina Meehelpen of stage.

Wat is er verder te zien en te beleven?

Een smulmuur
Nieuw aangelegd!  Een smulwand aan de achterkant van InBredius. Frambozen, bessen en andere lekkernijen. Kom snel een kijkje nemen!

Kruiden plukken
Bak met kruiden
Achter de oude fruitschuur is een kruidentuin aangelegd.

Kruidencirkel
In de kruidencirkel zijn alle mogelijke kruiden te zien, te ruiken en te voelen.

Oude gewassen
Terug op de eettafels. Pastinaken, schorseneren en andere oude gewassen. In de tuin te zien.

Insectenmuur
Insectenmuur
De insectenmuur biedt huisvesting voor solitaire bijen, gaasvliegen en andere nuttige insecten.

Egelhotel

Onder in de insectenmuur is plaats voor de egels van het Brediuspark.

Leuke namenhoek
Wel eens gehoord van ezelsoren, judaspenning of blauwe ossentong? Kom maar eens kijken!