Over ons

Een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud midden in de natuur

Natuur- en Milieu Educatief (NME) Centrum InBredius is een bijzondere locatie, op loopafstand van het station en van het centrum van Woerden. Dat het station en stadscentrum om de hoek ligt, ben je snel vergeten, wanneer je over landgoed Bredius wandelt. Het NME-Centrum InBredius, verder genoemd InBredius, is gesitueerd in een van de mooiste en oudste stadsparken die Nederland rijk is. InBredius is gehuisvest in de voormalige schapenschuur van landgoed Bredius. Met uitzicht op de hoogstamfruitbomen van het landgoed, een leuk terras aan de voorzijde en de mooie, omliggende educatieve tuin met al zijn inheemse bloemen en planten, is het een goede locatie om natuur- en milieueducatie aan te bieden, te vergaderen of een besloten familiefeestje te houden.

Elke zondagmiddag open

InBredius is elke zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur geopend. Toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage is uiteraard welkom).
Meestal is er een tentoonstelling of expositie over natuur, milieu en/of landschap. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen op deze middagen onder begeleiding van hun (groot)ouders aan de slag met de natuurkwartiertjes, waarin ze op een speelse manier door proefjes en spelletjes meer over de natuur leren.

Extra activiteiten

Op zondagmiddag is er altijd een extra activiteit voor kinderen, waarbij ze op een creatieve, waarbij ze op een creatieve manier kennis maken met de natuur en spelenderwijs bewust worden van wat we kunnen doen om het milieu te verbeteren. Houd hiervoor de agenda en onze facebookpagina in de gaten.

  • Oogstfeest en fruitverkoop
    Het laatste weekend van september worden de appels en peren uit de boomgaarden van Landgoed InBredius verkocht, het fruit is onbespoten en zijn van de prachtige oude hoogstambomen. Die zondag is er het jaarlijkse Oogstfeest, een feest voor jong en oud en oogstkoek met appels uit de boomgaarden van het landgoed en verder zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud.
  • Kindertentoonstelling
    In het eerste kwartaal van het jaar staat er een grote tentoonstelling voor jonge kinderen.

NME Woerden

De belangrijkste functie van InBredius is het ontvangen van de vele schoolklassen voor natuur- en milieueducatielessen, meestal in de vorm van excursies. Soms is er natuurtheater en er wordt zelfs soep gekookt. De ingrediënten voor de soep oogsten de kinderen bij de pluk- en moestuin op landgoed Bredius.
InBredius is ook het afhaalpunt voor de leskisten en andere materialen voor het basisonderwijs. Alle basisscholen in de gemeente Woerden maken hier gebruik van. Docenten gebruiken de producten van NME Woerden om hun lessen over natuur en duurzaamheid aansprekend en levendig te maken. Ook de NME-medewerkers hebben hun kantoor in InBredius. NME Woerden is onderdeel van de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU).

Vrijwilligers

InBredius is ook een ontmoetingsplek voor alle vrijwilligers die op het landgoed werkzaam zijn, de koffie en thee staat altijd voor hen klaar, ze pauzeren er en hebben er hun besprekingen. Binnen is het altijd gezellig, maar ook buiten is een fijne plek aan de grote picknicktafel.

Vrijwilligers betrokken bij InBredius ondersteunen de NME-medewerkers, helpen bij de excursies, onderhouden de leskisten en organiseren de zondagmiddag-openstelling en zorgen ervoor dat het gebouw en omliggend terrein in optimale conditie blijft.
Alle vrijwilligers die werkzaam zijn op het landgoed zijn welkom, zoals: de tuingroep, de plukkers, de snoeiers en niet te vergeten de harde werkers van NuDoen! Groen.
Ook vrijwilliger worden? Kijk hier voor meer informatie en de mogelijkheden.

Natuurverenigingen

InBredius is ook het thuishonk van de Woerdense natuurverenigingen, KNNV en IVN.
Zij hebben er hun bijeenkomsten, geven er lessen, lezingen en excursies en zij werken mee aan het in stand houden van deze prachtige plek, zowel op praktisch als bestuurlijk gebied.
De verantwoordelijkheid voor het centrum ligt uiteindelijk bij het bestuur van de Stichting InBredius.

Wandelen en fietsen

InBredius is een prachtige uitvalsbasis voor een wandeling over het landgoed of een fietstocht door het weidse polderland. In InBredius ligt informatie over de omgeving en ook kun je er een cultuur-historische wandeling krijgen, die je meeneemt door het park zoals het ooit was. Voor gezinnen met kinderen is er een speurtocht. Wil je wat meer uitdaging, doe dan de Geocache over het landgoed.

Huren

En dan is er nog de verhuur om alle Woerdenaren de kans te geven van deze prachtige plek te genieten. Voor familiefeestjes, vergaderingen, workshops is het een geweldige mooie plek midden in de natuur. Wil je InBredius huren, kijk dan bij InBredius huren.

Stadsboerderij Kukele-boe en Parkcafé

Achter het centrum ligt de Stadsboerderij Kukele-boe en naast het centrum ligt de prachtige onlangs gerestaureerde boerderij, het Parkcafé. Het parkcafé en het NME-Centrum InBredius zijn een rijksmonument.

Meer informatie

Stichting InBredius is verantwoordelijk voor beheer en exploitatie van NME-Centrum InBredius. Meer (achtergrond)informatie is te vinden in het Meerjarenbeleidskader 2021-2026.
NME-Centrum InBredius heeft een ANBI status. Meer Informatie over de ANBI status